Teoria AIDSin synnystä

Olen viimeiset pari iltaa lueskellut netistä jännää teoriaa [1, 2, 3, 4 (Google video)] AIDSin synnystä. Yleisin versio viruksesta, HIV-1, on simpansseista ihmiseen hypännyt retrovirus, ja HIV-2 on hypännyt eräästä afrikkalaisesta häntäapinalajista (Cercocebus atys). Ensimmäinen tunnettu HIV-tapaus on Kongosta vuodelta 1959. Yleisemmin, noihin aikoihin AIDS alkoi leviämään Saharan eteläpuolisessa Afrikassa. Teorian mukaan samaan aikaan samoilla seuduilla tehdyt poliorokotteiden laajat testaukset mahdollistivat viruksen hyppäämisen ihmiseen. Suun kautta annettavaa elävistä mutta heikennetyistä viruksista koostuvaa poliorokotetta valmistettiin kasvattamalla polioviruksia apinoiden munuaisista otetussa solukossa [5]. Kasvettuaan riittävän monta sukupolvea apinan solukossa, virukset muuntuvat sen verran etteivät ne enää aiheuttaneet ihmisessä tautia, mutta kylläkin immuunivasteen (jos nyt oikein ymmärsin). Massoittain afrikkalaisia, myös immuunipuolustukseltaan vielä kehittymättömiä pieniä lapsia, olisi sitten tätä kautta altistunut apinaperäiselle materiaalille, ja mahdollisesti HIV-viruksen alkumuodoille. Asiaan tutustuessa meno on välillä aika hurjaa, Edward Hooper väittää että paikallisten simpanssien munuaisia olisi käytetty rokotteen kasvatusalustana [1], rokotustyötä tehneet lääkärit väittävät että munuaiset olivat peräisin aasialaisista reesusapinoista, ja nimenomaan eivät paikallisista simpansseista [6, 7 (pdf)].

Ilmeisesti yleisemmin hyväksytty teoria AIDSin synnystä menee niin, että joskus ja jossain päin Afrikkaa joku metsästäjä on apinoita teurastaessaan saanut mahdollisesti haavaansa verikontaktin virusta kantavasta apinasta, ja epidemia on sitten alkanut tätä kautta. Tälläista apinoiden virusten siirtymistä metsästäjiin on havaittu [8]. Tämä selitysmalli ei kuitenkaan uskottavasti selitä, miksi AIDS alkoi leviämään juuri 50-60 lukujen taitteessa, kun ihmiset kuitenkin ovat metsästäneet apinoita tuhansien vuosien ajan. Toisaalta [9, 10 (pdf)] suunnilleen noihin aikoihin lisääntynyt väestönkasvu, kaupungistuminen, liikenneyhteydet, ja länsimaisen lääketieteen tulosta aiheutunut laaja injektioneulojen kierrätyskäyttö välillä puhdistamatta saattavat kuitenkin ilman poliorokoteteoriaakin selittää miksi AIDS-epidemia alkoi levitä tuolloin eikä aiemmin.

Jännä juonenkäänne on, että yksi evoluutiobiologian suurista nimistä, W. D. Hamilton, kiinnostui poliorokoteteoriasta, ja teki 1999 ja 2000 kaksi matkaa Afrikkaan, tarkoituksenaan kerätä näytteitä simpanssien ulosteista jotta niistä voitaisiin etsiä HIV:n sukuisia SIV-viruksia ja tätä kautta selvittää minkä alueen simpansseista HIV-1 todennäköisimmin voisi olla peräisin [11 s. 24-36 (pdf), 12]. Toisella matkallaan W. D. Hamilton sairastui malariaan ja kuoli pian palattuaan Englantiin. W. D. Hamilton kritisoi kovasti tiedelehtien haluttomuutta julkaista mitään poliorokoteteoriaan viittaavaa.

Mainokset

4 kommenttia artikkeliin ”Teoria AIDSin synnystä

  1. hei Sampo!
    törmäsin blogiisi aivan melkein sattumalta. Hauska lueskella kuulumisia tämmöisen ajan jälkeen. Joten siis, Hei!

    Saara

  2. Punakantinen kirja suomeksi ”Rokotukset” – Viera Scheibner ph.D. kirjoittaa samasta aiheesta kuten myös muista rokotuksista. Kyllä näitä kannattaa pohtia kun miettii paljonko rahaa pyörii rokotuksen ympärillä. Silloin ihminen on hereillä sen perään.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s