Keskittymisen ja ajattelun psykologiaa

Tämä artikkeli käsittelee keskittymisen ja ajattelun ja vaikeiden ongelmien ratkaisemisen psykologiaa, tietenkin lähtokohtana pääasiassa ohjelmointi. Se on kiehtovinta mitä olen aiheesta pitkään aikaan lukenut. Artikkeli on 13 (web)sivua pitkä.

Lisäys: Ajatustyöläisen keskittymisestä sinänsä olen aikaisemminkin lukenut mm. Lasun ”Kammoksu keskittyneen koodarin keskeyttämistä” ja Paul Grahamin ”Holging a Program in One’s Head”. Yllämainitussa artikkelissa on (minulle) uutta (1) se että näistä ajattelun moodeista voidaan vetää yhteys neurotieteeseen: aivokuviin ja hormoneihin. Ja (2) erityisen hurja oli väite että normaali työyhteisö ei tuppaisi sietämään ryhmää joka on jatkuvasti flowssa, tuottava ja työssään viihtyvä, että tämä muun yhteisön paine olisi olennainen tekijä siinä miksi flowssa olevan tiimin rakentaminen on niin vaikeaa. Molemmista kohdista, jos ehtisi, tekisi mieli kaivella missä määrin kyseessä on kirjoittajan omat ajatukset, missä määrin asioista on julkaistuja tutkimuksia.

Mainokset

Yksi kommentti artikkeliin ”Keskittymisen ja ajattelun psykologiaa

  1. Hyvä löytö, tunnistan kuvatunkaltaisia tilanteita arkipäiväisessä ohjelmistosuunnitelutyössä. Ajattelun keskeytymisen (=flow katkeaaa) tuhoava vaikutus ajatteluun on tietysti ilmiselvää.

    Stressin pakottama suoraviivainen ajattelu ei tosiaankaan ole kovin hyvä tila luovan ongelmanratkaisun kannalta.

    Olisipa joskus tuossa artikkelissa kuvattu tilanne töissä, että olisi erikseen Project Manager, joka hoitaisi ulkoisen kommunikoinnin (ja ulkopuolelta tulevan paineen puskuroinnin), ja toisaalta asiantunteva Project Lead, joka pyrkisi saamaan tiimin sellaiseen tilaan, jossa tulosta syntyy, ja sparraamaan ratkaisujen pohdinnassa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s