Koulukiusaamisesta ja -ammuskelusta

Kirjoitin aikaisemmin kouluammuskeluista. Jatkanpa.

Redditin tuoreeseen koulukiusatun itsemurhaan liittyvän uutisen keskustelussa oli varsin pysäyttävä kommentti. Kirjoittaja kertoo pitkään jatkuneesta koulukiusaamisestaan

”I was tortured from the time I was 7 to 17 by my peers; all of them. I was the person to fuck up if you wanted some props and laughs from everyone else. We’re talking verbal lashing, physical confrontations, te works. I’d be jumped by 4 or 5 football guys at once, beaten up in the middle of the school foyer and teachers never battered an eye.”

joka käytännöllisesti lakkasi Columbinen kouluammuskelun jälkeen.

”The day Columbine happened, random people kept coming up to me, apologizing. It was so bizarre! The violence level dropped propitiously and the last 1/2 of my Senior year was actually … not enjoyable but not tormenting, either.”

Kiusaajat säikähtivät niin pahasti, kun Columbinessa kaksi koulukiusattua tuli kouluun ampumaan kiusaajiaan (ja mahdollisesti muitakin, vaikkakin täysin syrjityn näkökannalta enemmän tai vähemmän koko yhteisö tuntuu syylliseltä), etteivät enää uskaltaneet kiusata kirjoittajaa. Lopun kouluajastaan kirjoittaja sai olla rauhassa. Ei hän tietenkään päässyt osaksi sosiaalisia piirejä, mutta se, ettei aktiivisesti rääkätä vaan annetaan olla omissa oloissan, on jo huima parannus.

Aloin miettimään uutisointia ja omia menneitä käsityksiäni näistä. Columbinen kouluammuskelusta toki aikanaan (siitähän on jo 10 vuotta) uutisoitiin Suomessakin, ja joskus 2003 tienoilla katsoin Michael Mooren elokuvankin aiheesta. Silloisesta uutisoinnista muodostin lähinnä käsityksen, että ne jenkkejä, siellä on hulluja, jotka jopa ammuskelee kouluissa. Mooren elokuvakin keskittyi, sikäli mikäli minä siitä jotain muistan, sen kauhistelemiseen miten helposti aseita saa käsiinsä.

Homman varsinainen juoni, että Columbinenkaan kouluammuskelua ei voikaan kuitata vain sillä että ne olisivat hulluja amerikkalaisia, aukesi minulle vasta viime vuonna. Että kyseessä on enemmän tai vähemmän koko elämänsä ajan piinattujen sielujen viimeinen kosto sille ainoalle, ja kurjalle, elinympäristölle jonka he tiesivät.

Näemmä itsellä kesti 9 vuotta päästä perille mistä hommassa on kyse. Kiusaamisesta. Ehkä Suomen Kuvalehden hieno haastattelu aiheesta, ja Matti Saaren äidin haastattelu auttavat perehtymään tähän kantaan. Omien sanojensa mukaan Columbinen tapahtumat ovat arvoitus myös Tuomas Holopaiselle, mutta laulun Kinslayer sanoista voisi kyllä saada toisenlaisenkin kuvan. Ehkä sanat voi lukea kahdelta eri suunnalta.

”Time to die, poor mates, You made me what I am!”

2 kommenttia artikkeliin ”Koulukiusaamisesta ja -ammuskelusta

  1. Muuten hyviä päätelmiä, mutta korostat koulukiusaamista kaiken pahan alkulähteenä aivan liikaa. Ketäpä ei olisi joskus kutsuttu vähemmän mairittelevilla nimillä ja vähän tönitty, mutta ei se nyt katkeroita ketään niin, että hän tuntisi tarvetta lähteä ammuskelamaan kanssaihmisiä. Dylan Klebold ei ollut koulukiusattu, Eric Harrisia kiusattiin joskus, mutta erityisen rankkaa kiusaaminen ei koskaan ollut, vaan juuri tätä vähemmän kivaa nimittelyä ja tönimistä.

    Pikemminkin Columbinen poikia ärsytti se, että kukaan ei huomioinut heitä. He olivat aina värittömiä ja hukkuivat massaan. Asiantilaan piti saada muutos, joten he päättivät toteuttaa verisen suunnitelmansa. Motiiveja on vähän vaikea lähteä arvailemaan, mutta kosto kiusaajille tuskin oli suurin niistä.

  2. Hmm, koulukiusaaminen motiivina nousi ainakin silloin 10 vuotta sitten Slashdotin keskusteluissa vahvasti esille. Ja toisaalta se, että yhtäkkiä koulujen henkilökunta alkoi pelätä kaikkia alistettuja ja kiusattuja, ja tapahtui lukuisia koulusta erottamisia ja muuta varmasti näitten ihmisten mielialaa kovasti parantavaa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s